A múlt hétvégén három tortát készítettem, három különböző eseményre. Az egyszerűség kedvéért az ízesítésük ugyanolyan volt. Így született két szülinapi és egy házassági évfordulós.
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortához
Piskóta
8 db tojás
160 g cukor
140 g liszt
20 g kakaó
Csokoládé Krém
200 g vaj/margarin
100 g porcukor
75 g kakaó
1 dl tejszín
100 g porcukor
50 g kakaó
100 g vaj/margarin
Málna krém
250 g málna
0,5 dl víz
1-3 evőkanál cukor (ízlés szerint)
2 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés
Piskóta
- A lisztet és a kakaóport összekeverjük.
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A tojás sárgáját a cukor 1/3, a fehérjét a cukor 2/3 részével felverjük.
- Belekeverjük a kakaós lisztet, majd 180ºC-on készre sütjük.
Süthetjük egy tortakarikában a piskótatésztát, vagy egyesével kikenhetünk belőle 3 azonos vastagságú tortalapot. (én a második verziót preferálom)
Málna krém
- A málnát a vízzel és a cukorral felforraljuk.
- A forró málnás főzetből kiveszünk 3-4 evőkanálnyit és ezt a keményítőhöz adjuk, majd jól elkeverjük, végül a forró málnához keverjük és megvárjuk hogy besűrűsödjön a krém.
- Kihűtjük.
Csokoládékrém
- A 200 g margarint a porcukorral és a kakaóval vízgőz felett összemelegítjük, majd hagyjuk kihűlni.
- A 120 g margarint 100 g porcukorral és 50 g kakaóporral kihabosítjuk.
- Felverjük a tejszínt.
- A két csokis krémet összekeverjük és tovább habosítjuk, majd hozzáadjuk a felvert tejszínt.
A tortalapokat betöltjük a krémekkel.
Ha marcipánnal vagy fondant-al szeretnénk burkolni a tortát, akkor tejszín nélküli csokoládékrémmel kenjük körbe a tortánkat. (Én ehhez egy keveset félretettem a vízgőz felett összekevert krémből.)