Cukorhab

Cukorhab

Fehércsokoládés meggyes mousse

2018. május 08. - Cukorhab

Vasárnap ezzel a tortával leptem meg anyukámat.

Sokat kísérletezek a konyhában, ez a torta is így született. Egy viszonylag könnyű, ám időigényes receptről van szó, amiben a fehércsokoládé és a meggy pompás párost alkotnak. 

dsc07296_3.JPG

 

Hozzávalók

Kakaós Omlós tészta

25 g porcukor

50 g vaj

67 g liszt

8 g kakaó

1 db tojássárgája

Kakaós piskóta

1 db tojás

20 g cukor

15 g liszt

5  g  kakaó

Meggy zselé

120 g meggybefőtt 

1     dl meggybefőttlé 

6    g zselatinpor

Fehércsokoládé Mousse

Egy alapkrémet készítek és ezt választom két részre.

200 g fehércsokoládé

2  db  tojássárgája

30 g cukor

3  dl habtejszín

2 x 3 g zselatinpor

2 x 15 g víz

vanília kivonat ízlés szerint

2 evőkanál cseresznyepálinka

70 g meggybefőtt 

 Elkészítés

Kakaós omlós tészta

  1. A lisztet és a kakaóport átszitáljuk, majd összekeverjük.
  2. Belekockázzuk a vajat.
  3. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgáját.
  4. Összegyúrjuk és 15-20 percig a hűtőben pihentetjük.
  5. Kinyújtjuk, úgy hogy majd egy 16 cm átmérőjű kört ki tudjunk vágni belőle. 180°C -os sütőben kb 15-20 percig sütjük.

Kakaós piskóta

  1. A  tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a cukor 1/3, a fehérjét a cukor 2/3 részével habosra verjük. ( a fehérjét kemény habbá)
  2. A lisztet és a kakaóport átszitáljuk, és jól elkeverjük.
  3. A két habot óvatosan fakanállal, vagy spatulával egymásba forgatjuk, majd hozzáadjuk a lisztes-kakaós keveréket.
  4. Ezt is úgy kenjük ki, hogy majd egy 16 cm átmérőjű karikát tudjunk belőle körbevágni, illetve egyből önthetjük a piskóta tésztát egy 16 cm átmérőjű tortaformába. Előmelegített sütőben 180°C-on készre sütjük. (kb 10-20 perc)

Ha mind a két tészta kisült és kihűltek, akkor óvatosan 16 cm átmérőjű köröket vágunk ki. 

dsc07254_2.JPG

Meggyzselé

Készíthetjük friss vagy fagyasztott meggyből is. Ekkor még ízlés szerint cukrot is hozzá kell adnunk.

  1. A zselatint beáztatjuk pár evőkanálnyi befőtt levével.
  2. A meggyet a befőtt levével feltesszük forrni.
  3. Belekeverjük a zselatint majd ha már forr a keverék, akkor levesszük a tűzről.
  4. A linzerlapot egy tortakarikába helyezzük, és erre öntjük rá a meggyzselét. Fagyasztóban hűtjük.

Mousse krém

  1. A tojást a cukorral vízgőz felett melegítjük, folyamatos kevergetés mellett. Kihűlésig kézi habverővel habbá verjük. Ügyelni kell rá, hogy ne készítsünk tojásrántottát!
  2. A fehércsokoládét a tejszín felével vízgőz felett melegítjük, addig míg a csokoládé el nem olvad benne.
  3. A tejszín másik részét kézi habverővel kemény habbá verjük.
  4. Ha a csokoládés keverék kihűlt, akkor összekeverjük, előbb a tojássárgája habbal, majd a felvert tejszínnel.
  5. Ekkor elkészült az alapkrémünk.

Meggyes Mousse krém

Az alapkrém kb 1/3 részéhez hozzákeverünk 70 g leturmixolt meggyet, és két evőkanál cseresznyepálinkát.

A beáztatott zselatint felmelegítjük, majd a keverékbe öntjük, jól elkeverjük és ezt a réteget a meggyzselé tetejére öntve mélyhűtőbe helyezzük.

Alapkrém

A krém másik 2/3 részéhez egy vanília rúd kikapart belsejét adjuk hozzá. Majd ha a meggyes krém megkötött, akkor ehhez a részhez is hozzáadhatjuk a beáztatott zselatinport. A tortaforma átmérőjét 2 cm-el növeljük meg, legyen 18 cm. A meggyes rétegre helyezzük rá a kakaós piskótát, majd az egészet öntsük le a fehér krémmel. Ügyeljünk rá, hogy a széleken mindenhova jusson a krémből! Majd az egész tortát tegyük a mélyhűtőbe egy éjszakára!

dsc07263_2.JPG

dsc07265_2.JPG

dsc07266_2.JPG

Tükör glazúr

Hozzávalók

100 g sűrített tej

150 g cukor

60 g víz

200 g fehércsokoládé

15 g zselatinpor 

60 g víz

piros ételfesték

Elkészítés

  1.  A sűrített tejet a cukrot és 60 g vizet melegíteni kezdünk, addig amíg a cukor teljesen felolvad benne.
  2. A vízbe beáztatott zselatint a keverékhez adjuk, és addig hagyjuk a tűzön míg a zselatin fel nem olvad.
  3. Ezt a keveréket ráöntjük a fehércsokoládéra, majd egyneművé keverjük.
  4. Átszűrjük, hogy szép csomómentes bevonóanyagot kapjunk.
  5. Piros ételfestékkel színezzük.
  6. 35°C- ra hagyjuk hűlni. 
  7. Az egy éjszakán át a fagyasztóban pihentetett tortát egy rácsra helyezzük és leöntjük a tükörglazúrral.

 És íme a végeredmény:

dsc07296_3.JPGdsc07303_3.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorhab.blog.hu/api/trackback/id/tr7413889264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wulfie 2019.05.17. 10:36:29

Bravo, gyönyűséges! Ez az álom tortám... Most lesz barátom szülinapja és rendeltem tortát, de, ha tudom, hogy nem csak cukrászdából lehet, hanem magánszemélyektől is.. lehet azt választottam volna. Egyébként néztem a hozzávalókat, egész olcsón ki lehet hozni egy 4-6-8-12 szeletes tortát is.
www.ujsagomat.hu/spar/ itt szoktam megnézni, hogy mi az akciós éppen a héten
süti beállítások módosítása