Vasárnap ezzel a tortával leptem meg anyukámat.
Sokat kísérletezek a konyhában, ez a torta is így született. Egy viszonylag könnyű, ám időigényes receptről van szó, amiben a fehércsokoládé és a meggy pompás párost alkotnak.
Hozzávalók
Kakaós Omlós tészta
25 g porcukor
50 g vaj
67 g liszt
8 g kakaó
1 db tojássárgája
Kakaós piskóta
1 db tojás
20 g cukor
15 g liszt
5 g kakaó
Meggy zselé
120 g meggybefőtt
1 dl meggybefőttlé
6 g zselatinpor
Fehércsokoládé Mousse
Egy alapkrémet készítek és ezt választom két részre.
200 g fehércsokoládé
2 db tojássárgája
30 g cukor
3 dl habtejszín
2 x 3 g zselatinpor
2 x 15 g víz
vanília kivonat ízlés szerint
2 evőkanál cseresznyepálinka
70 g meggybefőtt
Elkészítés
Kakaós omlós tészta
- A lisztet és a kakaóport átszitáljuk, majd összekeverjük.
- Belekockázzuk a vajat.
- Hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgáját.
- Összegyúrjuk és 15-20 percig a hűtőben pihentetjük.
- Kinyújtjuk, úgy hogy majd egy 16 cm átmérőjű kört ki tudjunk vágni belőle. 180°C -os sütőben kb 15-20 percig sütjük.
Kakaós piskóta
- A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a cukor 1/3, a fehérjét a cukor 2/3 részével habosra verjük. ( a fehérjét kemény habbá)
- A lisztet és a kakaóport átszitáljuk, és jól elkeverjük.
- A két habot óvatosan fakanállal, vagy spatulával egymásba forgatjuk, majd hozzáadjuk a lisztes-kakaós keveréket.
- Ezt is úgy kenjük ki, hogy majd egy 16 cm átmérőjű karikát tudjunk belőle körbevágni, illetve egyből önthetjük a piskóta tésztát egy 16 cm átmérőjű tortaformába. Előmelegített sütőben 180°C-on készre sütjük. (kb 10-20 perc)
Ha mind a két tészta kisült és kihűltek, akkor óvatosan 16 cm átmérőjű köröket vágunk ki.
Meggyzselé
Készíthetjük friss vagy fagyasztott meggyből is. Ekkor még ízlés szerint cukrot is hozzá kell adnunk.
- A zselatint beáztatjuk pár evőkanálnyi befőtt levével.
- A meggyet a befőtt levével feltesszük forrni.
- Belekeverjük a zselatint majd ha már forr a keverék, akkor levesszük a tűzről.
- A linzerlapot egy tortakarikába helyezzük, és erre öntjük rá a meggyzselét. Fagyasztóban hűtjük.
Mousse krém
- A tojást a cukorral vízgőz felett melegítjük, folyamatos kevergetés mellett. Kihűlésig kézi habverővel habbá verjük. Ügyelni kell rá, hogy ne készítsünk tojásrántottát!
- A fehércsokoládét a tejszín felével vízgőz felett melegítjük, addig míg a csokoládé el nem olvad benne.
- A tejszín másik részét kézi habverővel kemény habbá verjük.
- Ha a csokoládés keverék kihűlt, akkor összekeverjük, előbb a tojássárgája habbal, majd a felvert tejszínnel.
- Ekkor elkészült az alapkrémünk.
Meggyes Mousse krém
Az alapkrém kb 1/3 részéhez hozzákeverünk 70 g leturmixolt meggyet, és két evőkanál cseresznyepálinkát.
A beáztatott zselatint felmelegítjük, majd a keverékbe öntjük, jól elkeverjük és ezt a réteget a meggyzselé tetejére öntve mélyhűtőbe helyezzük.
Alapkrém
A krém másik 2/3 részéhez egy vanília rúd kikapart belsejét adjuk hozzá. Majd ha a meggyes krém megkötött, akkor ehhez a részhez is hozzáadhatjuk a beáztatott zselatinport. A tortaforma átmérőjét 2 cm-el növeljük meg, legyen 18 cm. A meggyes rétegre helyezzük rá a kakaós piskótát, majd az egészet öntsük le a fehér krémmel. Ügyeljünk rá, hogy a széleken mindenhova jusson a krémből! Majd az egész tortát tegyük a mélyhűtőbe egy éjszakára!
Tükör glazúr
Hozzávalók
100 g sűrített tej
150 g cukor
60 g víz
200 g fehércsokoládé
15 g zselatinpor
60 g víz
piros ételfesték
Elkészítés
- A sűrített tejet a cukrot és 60 g vizet melegíteni kezdünk, addig amíg a cukor teljesen felolvad benne.
- A vízbe beáztatott zselatint a keverékhez adjuk, és addig hagyjuk a tűzön míg a zselatin fel nem olvad.
- Ezt a keveréket ráöntjük a fehércsokoládéra, majd egyneművé keverjük.
- Átszűrjük, hogy szép csomómentes bevonóanyagot kapjunk.
- Piros ételfestékkel színezzük.
- 35°C- ra hagyjuk hűlni.
- Az egy éjszakán át a fagyasztóban pihentetett tortát egy rácsra helyezzük és leöntjük a tükörglazúrral.
És íme a végeredmény: