Az Oroszkrém torta egy viszonylag egyszerűen elkészíthető sütemény. A recept alapján egy 21 cm átmérőjű torta készíthető.
Hozzávalók
Krém
3 dl habtejszín
3 dl tej
90 g cukor
50 g liszt
2 db tojás
Vanília rúd/ vanília kivonat
100 g Kandírozott gyümölcs és mazsola (kb 50-50 g)
Rum/rumaroma a kandírozott gyümölcsök beáztatásához
Elkészítés
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A tojássárgáját a lisztet és pár kanál tejet összekeverünk, hogy egy sűrű pépet kapjunk.
- A tejet a vaníliakivonatot és a cukor felét felforraljuk.
- A tojásfehérjét felverjük a cukor másik felével.
- A forró tejhez folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tojássárgájás pépet, felforraljuk. (Először a forró tejes keverékből adjunk pár kanálnyit a tojássárgájás péphez, majd ezt öntsük a tejhez.)
- A felvert tojásfehérjét óvatosan adjuk a forrásban levő krémhez.
- Pár perc után húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kihűlni, tegyük hűtőbe.
- Miután a krémalap lehűlt adjuk hozzá a kemény habbá vert tejszínt.
- Mikor a tortát betöltjük a krémmel, minden rétegnél szórjunk rá kandírozott gyümölcsöt, és mazsolát.
Piskóta
5 db tojás
100 g liszt
100 g cukor
Elkészítés
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A tojássárgáját a cukor 1/3, a fehérjét a cukor 2/3-részével felverjük.
- A kemény habbá vert fehérjét óvatosan a sárgájához forgatjuk. Itt már fakanalat vagy spatulát használunk habverő helyett.
- Végül keverjük hozzá a lisztet.
- A piskótatésztából kenjünk ki sütőpapírral borított lemezre 3 db 21 cm átmérőjű piskótalapot. (Piskótakarikában is készíthejük, de én jobb szeretem az előző módon készíteni a piskótákat, mivel így gyorsabban sülnek a lapok és még a vágással sem kell időt tölteni.)
- 180ºC-on süssük kb 15 percig.
Díszítsük a tortát tejszínhabbal. Ehhez még egy dl habtejszín szükséges.