Habkönnyű csokoládékrém és a friss málna találkozása...
Szeretem a málna édes mégis savanykás ízét, amit ebben a receptben az étcsokoládéval kombináltam.
Málna szezon idején nyugodtan díszítsétek a sütiket friss málna szemekkel!
Energiatartalom egy darab sütiben kJ (kcal) |
|
1016 kJ (242 kcal) |
Hozzávalók
Kakaós piskóta | Csokoládékrém | Málnakrém |
3 db egész tojás | 2 db egész tojás | 80 g málna (én mirelitet használtam) |
60 g cukor | 100 g cukor | 1-2 evőkanál cukor |
55 g liszt |
20 g kakaó |
1 evőkanál keményítő |
5 g kakaó | 80 g étcsokoládé | 1 dl víz |
100 g vaj/margarin | ||
100 g habtejszín |
Elkészítés
Csokoládékrém
- A tojásokat a cukorral vízgőz fölött csípősre melegítjük, majd habosítjuk kézi habverővel.
- Ha felmelegedett beleszitáljuk a kakaóport, és tovább habosítjuk.
- Az étcsokoládét apró kockákra törjük, és a keverékhez adjuk, szilikon spatulával vagy fakanállal folyamatosan kevergetjük.
- Ha a csokoládé elkeveredett, hozzáadjuk a vajat/margarint. Ha elkeveredett, habverővel tovább habosítjuk, majd levesszük a gőzről és hűtjük 1-2 órát.
- Ha kihűlt hozzákeverjük a felvert habtejszínt, és visszatesszük a hűtőbe még egy kis időre.
Málnakrém
- A málnát a vízzel és a cukorral felforraljuk.
- A levéből egy keveset a keményítővel elkeverünk.
- A málnát levesszük a tűzről és belekeverjük a keményítős keveréket. Hamar besűrűsödik! Tegyük hűvös helyre. (Nem szükséges hűtőbe)
Kakaós piskóta
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A tojás sárgáját a cukor 1/3 részével habosítjuk.
- A tojás fehérjét a cukor 2/3 részével kemény habbá verjük.
- A két habot óvatosan egybe forgatjuk. Itt már ne használjunk habverőt, mert tönkretennénk vele a tojásfehérje szerkezetét. Használjunk szilikon spatulát vagy fakanalat.
- A kakaóport a liszttel keverjük össze, majd szitáljuk a tojáshabok keverékébe.
- Kenjük ki a piskótát egy sütőpapírral fedett lemezre. A tészta vastagsága körülbelül 1 cm vastag legyen.
- Süssük előmelegített sütőben 180°C-on, 15-20 percig.
A piskótákból szaggassunk ki köröket, majd párosan töltsük be őket.
A kész mini tortákat én saját készítésű csokoládé díszekkel díszítettem.
TIPP:
- Készíthetünk belőle egy nagyobb tortát is. Ez a mennyiség körülbelül egy 20-25 cm átmérőjű tortához elegendő.
- Ha nem igazán szereted kidobni a levágott részeket és szereted a pohárkrémeket, akkor rétegezd a levágott piskóta darabokat, a megmaradt krémeket és még 100 ml tejszínhabot.