Cukorhab

Cukorhab

Almás pite

2018. május 02. - Cukorhab

Jól esik télen is, nyáron is

Ezen a héten almás pitét készítettem. Szeretek pitéket sütni, tésztájuk egyszerűen elkészíthető és nagyon finom. Az itt lévő anyaghányadból 9 mini, ennek kétszereséből egy körülbelül 26 cm átmérőjű pite készíthető. 

dsc07221.JPG

Energiatartalom

1 db mini pitében:  1371 kJ (327 kcal)

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

250 g liszt 4-5 db alma (körülbelül 500-600g) 
166 g vaj/margarin 1 teáskanál fahéj
83   g porcukor 50 g cukor
1 db tojássárgája 1 citrom leve
1 db citrom reszelt héja
10 g vaníliás cukor

 

Ezen kívül szükségünk lesz még kekszmorzsára és egy kevés baracklekvárra.

Elkészítés

Tészta

  1. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk.
  2. A vajat apró kockákra vágjuk és belemorzsoljuk a lisztbe.
  3. A keverékhez hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, a citrom héját és a vaníliás cukrot.
  4. A tésztát összegyúrjuk, és fél órán át hűtőben pihentetjük.
  5. Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket.
  6. A tésztát 4:6 arányba kettéválasztjuk.
  7. A nagyobb darab tésztát fél cm vastagra nyújtjuk.
  8. Piteformába helyezzük, villával megszurkáljuk. Egy sütőpapírt helyezünk rá, amire szárazbabot teszünk. Így a sütőbe helyezzük és 180°C-on félkészre sütjük. (kb 15 perc) Erre a lépésre azért van szükség, hogy a piténk széle szép alakot vegyen fel.
  9. A félig kisült tésztát lekenjük forró baracklekvárral, és ezt megszórjuk kekszmorzsával, így az alma nem fogja eláztatni a tésztánkat.
  10. Ráhelyezzük az almatölteléket, majd a tészta másik felét.
  11. Lekenjük tojással, és 180°C-on készre sütjük. (kb 20 perc)

dsc07178_2.JPG

dsc07179_2.JPG

dsc07196_2.JPG

dsc07200_2.JPG

dsc07203_2.JPG

 

dsc07187_2.JPG

 

dsc07191_2.JPG

dsc07217_2.JPG

Töltelék

  1. Az almákat meghámozzuk, és lereszeljük.
  2. Hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és a citrom levét. Kóstoljuk meg!
  3. Keverhetünk hozzá kekszmorzsát, vagy egy evőkanál étkezési keményítőt. Én keményítőt használtam, ám az alma levéből egy keveset így is leöntöttem.

dsc07183_2.JPGdsc07231_2.JPG

Tipp

Készíthetünk egy egyszerű karamell öntetet, amivel feldobhatjuk az egyszerű kis pitéinket!

Hozzávalók

60 g cukor

15 g vaj

20 g tejszín

Elkészítés

A cukrot aranybarnára melegítjük, majd több részletben belekeverjük a vajat. Végül óvatosan hozzáöntjük a tejet. Egy-két percig kevergetjük, amíg egyneművé válik. Levesszük a tűzről és hagyjuk hogy kicsit besűrűsödjön.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorhab.blog.hu/api/trackback/id/tr4813878442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása