Jól esik télen is, nyáron is
Ezen a héten almás pitét készítettem. Szeretek pitéket sütni, tésztájuk egyszerűen elkészíthető és nagyon finom. Az itt lévő anyaghányadból 9 mini, ennek kétszereséből egy körülbelül 26 cm átmérőjű pite készíthető.
Energiatartalom
1 db mini pitében: 1371 kJ (327 kcal)
Hozzávalók
Tészta |
Töltelék |
250 g liszt | 4-5 db alma (körülbelül 500-600g) |
166 g vaj/margarin | 1 teáskanál fahéj |
83 g porcukor | 50 g cukor |
1 db tojássárgája | 1 citrom leve |
1 db citrom reszelt héja | |
10 g vaníliás cukor |
Ezen kívül szükségünk lesz még kekszmorzsára és egy kevés baracklekvárra.
Elkészítés
Tészta
- A lisztet egy nagy tálba szitáljuk.
- A vajat apró kockákra vágjuk és belemorzsoljuk a lisztbe.
- A keverékhez hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, a citrom héját és a vaníliás cukrot.
- A tésztát összegyúrjuk, és fél órán át hűtőben pihentetjük.
- Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket.
- A tésztát 4:6 arányba kettéválasztjuk.
- A nagyobb darab tésztát fél cm vastagra nyújtjuk.
- Piteformába helyezzük, villával megszurkáljuk. Egy sütőpapírt helyezünk rá, amire szárazbabot teszünk. Így a sütőbe helyezzük és 180°C-on félkészre sütjük. (kb 15 perc) Erre a lépésre azért van szükség, hogy a piténk széle szép alakot vegyen fel.
- A félig kisült tésztát lekenjük forró baracklekvárral, és ezt megszórjuk kekszmorzsával, így az alma nem fogja eláztatni a tésztánkat.
- Ráhelyezzük az almatölteléket, majd a tészta másik felét.
- Lekenjük tojással, és 180°C-on készre sütjük. (kb 20 perc)
Töltelék
- Az almákat meghámozzuk, és lereszeljük.
- Hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és a citrom levét. Kóstoljuk meg!
- Keverhetünk hozzá kekszmorzsát, vagy egy evőkanál étkezési keményítőt. Én keményítőt használtam, ám az alma levéből egy keveset így is leöntöttem.
Tipp
Készíthetünk egy egyszerű karamell öntetet, amivel feldobhatjuk az egyszerű kis pitéinket!
Hozzávalók
60 g cukor
15 g vaj
20 g tejszín
Elkészítés
A cukrot aranybarnára melegítjük, majd több részletben belekeverjük a vajat. Végül óvatosan hozzáöntjük a tejet. Egy-két percig kevergetjük, amíg egyneművé válik. Levesszük a tűzről és hagyjuk hogy kicsit besűrűsödjön.